Jézuska a lőtérről: a Louny és a Zichovec

Jézuska a lőtérről: a Louny és a Zichovec

Fotó: Zichovec Sörfőzde

Van Prágától északnyugatra egy Zichovec nevű, alig kétszáz lélek lakta falucska. Hogy, hogy nem, itt működik az ország egyik legizgalmasabb minifőzdéje, amely a cseh söravantgárd legeszementebb ötleteivel tölti meg a település nevét viselő palackokat.

A zichoveci sörfőzés története kissé távolabb, a tizen-egynéhány kilométerre fekvő Lounyban kezdődött. A huszita háborúk idején az a hír járta Lounyról, hogy – Plzeň, Klatovy, Žatec és Slaný mellett – annak az öt városnak az egyike, amelyek átvészelik majd a hamarosan bekövetkezendő világvégét. (Figyelemre méltó, hogy a másik négy település közül kettőnek is bérelt helye van a Sörténelemkönyvek lapjain: Plzeňt felesleges magyarázni, Žatec meg remek komlója okán fogalom sörértő körökben.) Nem tudhatjuk, a husziták vajon az „akkor meg úgysem számít” logikája alapján rombolták-e le a városbeli apácazárdát és a dominikánus rend kolostorát. A jóslatot az 1517. március 25-én dúló tűzvész is majdnem meghazudtolta, a harmincéves háborúban pedig a szász és a svéd seregek versengtek egymással abban, hogy melyikük tudja eredményesebben kifosztani és tönkretenni Lounyt.

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!