Jöhet a bogárropi és tücsökliszt?

Jöhet a bogárropi és tücsökliszt?

Laurent Veyet francia séf tücsköt helyez egy tányérra a rovaralapú ételeket kínáló párizsi Inoveat étteremben, május 12-én (Fotó: Reuters//Sarah Meyssonnier)

A szárított sárga lisztkukac lett az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt az Európai Unióban. A termék azután került az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe, hogy a sárga lisztkukac – vagyis a Tenebrio molitor bogár lárvája – még januárban pozitív kockázatértékelést kapott az EU Élelmiszer-biztonsági Ügynökségétől (EFSA). Magyarország ellenezte az EFSA szakvéleményén alapuló döntést, de a döntés minden tagállamra érvényes.

Attól azért nem kell tartani, hogy már holnaptól lisztkukacropi, szöcskegombóc vagy lepkemousse árasztja el a hazai boltokat vagy éttermeket. Nagy István agrárminiszter sem szimpatizál a lehetőséggel, úgy véli, rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. Ugyanakkor nem ragadtatta magát olyan szélsőséges kijelentésre, mint elődje, Fazekas Sándor, aki szerint Soros György akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek. Az erősödő globális élelmiszerválság miatt a kérdés persze ennél jóval súlyosabb és összetettebb, szakértők szerint előbb-utóbb a fejlett világban is elkerülhetetlen lesz, hogy a fehérjebevitel egy részét rovarok fogyasztásával oldják meg.

• Egyáltalán milyen ételekről lehet szó?
• Mik az előnyei és mennyibe kerülnek?
• Hogyan vélekedik Szabó Mariann, a Bogárétel Alapítvány elnöke?

A teljes cikket a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!