Jöhetnek a vendégmunkások, de jó ez nekünk?

Jöhetnek a vendégmunkások, de jó ez nekünk?

Baromfifeldolgozó gépsor a baromfivágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good Kft. üzemében Kisvárdán 2020. április 17-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Kényszerhelyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, nem mindegy azonban, hogy milyen módon kezeli ezt a kormány – erről beszélt lapunknak a Vasas Szakszervezet alelnöke azután, hogy a kormány új szabályokat alakítana ki a vendégmunkásokra. Az érdekképviseleti vezető és más kollégája is felvetette, hogy vajon mennyiben hathatnak a kormány elképzelései a magyar dolgozók bérére.

A jelek szerint a kormány a legegyszerűbb módját választja a munkaerőhiány enyhítésének. Nem az oktatás felfuttatásában, a nagyobb hozzáadott értékű munkafolyamatok meghonosításában és az erre alkalmas munkaerő képzésében látja a jövőt, továbbra is a munkaalapú társadalom építése áll a középpontban, az uniós országok többségével szemben. Az elmúlt 13 év gazdaságpolitikájának logikus fejleményeként mind nagyobb szerepet kapnak a távoli országokból érkező vendégmunkások. Itthon ugyanis nem nagyon találni olyan munkaerőt, amely az országba hatalmas állami támogatással csalogatott nagyvállalatok igényeit kielégítenék. Az ország keleti részén relatíve magas ugyan a munkanélküliség, de az ott élők képzettség hiányában nem mindig alkalmasak a betanított munkára sem. A valamelyest magasabb képzettséggel rendelkezők közül pedig sokan inkább külföldön keresik a boldogulást.

A kormány várakozásai szerint 2030-ig legkevesebb félmillió új munkahely jön létre, leginkább az országba települő akkumulátor és egyéb, alacsony hozzáadott értéket termelő gyáraknak köszönhetően. Az ezekben a gyárakban folyó, alacsony képzettséget igénylő munkafolyamatok ellátásában lehet szerepük a jellemzően Távol-Keletről érkező vendégmunkásoknak. Az ő alkalmazásuknak feltételeit szabályozza a kormány által az Országgyűlésnek a napokban benyújtott törvényjavaslat. Az előterjesztés szerint a kormány elkötelezett a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése mellett. 

• Miért okoz már most is bérfeszültséget a vendégmunkások alkalmazása?
• Mi a kockázata a harmadik országból érkezettek alkalmazásának?
• Milyen munkakörökre keresnének külföldieket?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!