Kádár és Orbán legitimációjának lényegi eleme a mumus személyének felmutatása

Kádár és Orbán legitimációjának lényegi eleme a mumus személyének felmutatása

Kádár János 1958-ban a május 1-jei felvonuláson Budapesten (Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr)

Orbán Viktor rendszeréről számos elmélet született, emlegetik mint maffiaállamot, irányított demokráciát, hibrid rezsimet stb. Ám a NER-re általánosan érvényesnek tartott fogalmunk, szavaink egyelőre nincsenek. Leginkább hasonlítani szoktuk – hol Horthy, hol Rákosi, hol Kádár uralmához. E cikk a teljesség igénye nélkül született kísérlet csupán. Néhány szempont alapján igyekeztem áttekinteni, hogy Orbán Viktor zenitjén talán már túllépett korszaka milyen viszonyban áll időben a legközelebbi rokonával, a Kádár-rendszerrel.

Van, ami evidencia. Ezeket persze egyáltalán nem felesleges rögzíteni; hibát akkor követnénk el, ha nem velük kezdenénk. A tény ugyanis, hogy Kádár János kezéhez tapad vér, Orbán Viktoréhoz nem, hogy az előbbi rendszere – akár a sortüzekre, akár a kivégzésekre gondolunk – tömeggyilkosságokkal indult, örökre rajta hagyta bélyegét az 1956-ban kezdődő több mint harminc éven. Az efféle hendikeptől a NER egyelőre fényévekre van.

Összevetni ugyanakkor a két rendszer delelőjét, érett állapotát és meginduló hanyatlását érdemes. A Kádár-kort illetően a hatvanas évek végétől a hetvenesek második feléig számíthatjuk az érett időszakot, illetve a hanyatlás kezdetét. A tévedés jogát fenntartva: a NER esetében a delelőn valószínűleg szintén túljutottunk, amelyet napjainkban a lassú hanyatlás – olykor a fellendülés, megújulás látszatától kísért – időszaka követ.

• Milyen mumusokról van szó?
• Milyen fontos területeken tűnik a NER a Kádár-rendszer szinte egyenes folytatójának?
• Miben tér el markánsan a két időszak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!