„Könnyen előfordulhat, hogy a kárpátaljai magyarság aránya vidéken még nőni is fog”

„Könnyen előfordulhat, hogy a kárpátaljai magyarság aránya vidéken még nőni is fog”

Március 15-iki ünnepség Beregszászon Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang

Miközben Magyarországon egyre nő az aggodalom, hogy ha minden így megy tovább, elfogynak a magyarok Kárpátalján, az ottani utcákon mégis nagyon gyakran hallani magyar szót. Az persze már korántsem megnyugtató, hogy a járókelők között alig látni hadköteles életkorba tartozó, vagyis 18 és 60 év közötti férfiakat.

– Néhány magyar férfi hazajött Kárpátaljára húsvétkor, ők itt is maradtak – mondja Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, akinél arról érdeklődtünk, hogyan alakult a legutóbbi időkben a magyarok száma Kárpátalján. A pártelnök szerint a háború előtt 100 ezerre volt tehető az itt élő magyarok száma, ami a menekülthullám csúcsán 75 ezer körülire csökkent. Az elmúlt hetekben azonban újra növekedett néhány ezer fővel az itteni magyarság létszáma, mert sokan úgy látják, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy az a háború elején látszott, ezért sokan hazalátogattak. A hadköteles korú férfiakat viszont már nem engedték újra Magyarországra, a határról visszaküldték őket az ukrán rendőrök.

• Hogyan lehet most kilépni az országból?
• Akár nőhet is a kárpátaljai magyarság aránya?
• Mit terveznek a Magyarországra menekült kárpátaljai magyarok?

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!