Kell még egyáltalán összefogás?

Kell még egyáltalán összefogás?

Az ellenzéki pártok vezető politikusai a 2021. október 23-i megemlékezésükön (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A politikai együttműködés helyett a következő időszakban az ellenzéki pártok inkább saját identitásukat, önálló arcélüket építenék – ez derült ki a politikusokkal folytatott háttérbeszélgetéseinkből. Ugyanakkor ez csak ideig-óráig működhet, hiszen a 2024-es önkormányzati választáson úgyis koordinálniuk vagy összefogniuk kell.

Miután története legnagyobb kudarcát szenvedte el az országgyűlési voksoláson – a sokszor emlegetett szavazók által „elvárt” és a választási törvény által kikényszerített – összefogás, joggal merül fel a kérdés: egyáltalán valóban szükség van-e rá. Az érintett hat párt vezetői a nyilvánosság előtt arról beszélnek, természetesen továbbra is együttműködnek, a háttérben azonban sokkal inkább az látszik, hogy lehetőleg távolodnának egymástól. De legalábbis saját karakterüket, saját arcélüket mutatnák meg, és azt erősítenék.

– Visszaugrottunk az időben jó pár évet, újra ott tartunk, hogy az ellenzéki pártoknak lényegében egymással kell versenyezniük. Ahhoz, hogy elnyerjék vagy egyes esetekben inkább visszanyerjék választóik szimpátiáját muszáj megmutatniuk saját profiljukat, nem simulhatnak bele a kompromisszumokkal teli összefogásba – alapvetően ez tűnik most az irányadó elképzelésnek az ellenzéki oldal pártjainál. Ez pedig egyeseknek könnyebb lesz, másoknak nehezebb.

• Mire készülnek az egyes pártok?
• Lazulhat-e az MSZP és a Párbeszéd szövetsége, miután Karácsony Gergely távozik utóbbi éléről?
• Miért jelent csapdahelyzetet az önkormányzati választás?

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!