Kéne, mi?

Kéne, mi?

Kormányzati migránsellenes plakát Budapesten 2015. július 8-án (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

Ötszázezer bizony dalolva jött volna, ha nem figyelmeztetik kormánykörökből, hogy ha Magyarországra jönnek, nem vehetik el a magyar emberek munkáját. Alatta a dicső fölirat: „Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról.” Érted, ugye? Illetve lefordították neked, ugye? Merthogy ezerből legföljebb egy sem bírja a magyar nyelvet, és talán tízezerből egy sem érti a magyar kormányfő szándékát és logikáját. Tehát: ha a kerítés ellenére mégis eljutott egy bevándorló (ne migráncsozzunk, jó?!) egy óriásplakátig, megfejthetetlen és kitalálhatatlan, hogy fölnézett-e a kék táblára, s ha igen, eszébe jutott-e, hogy a rajta ékeskedő szavakat miatta rakták össze felszólító mondatba.

Valójában nem is bevándorló volt, vagyis, hogy egészen pontosak legyünk: ahonnan érkezett, onnan kivándorló volt, Európába érkezve (ide) bevándorló volt, de nem ide akart vándorolni befelé, számára kis hazánk olyan volt, mint Kordáék repterén a tranzit. Nem akart idejönni, nem ide akart jönni, de mit tegyen szegény, ha egyszer az összes olyan út, ami nem Rómába vezet, hanem Nyugat-Európába, hazánkon fut keresztül. Mint tudjuk, s emlékezünk, a mi kedves vezetőnk úgy ítélte meg, hogy ha „azok”, azaz (most az egyszer muszáj) „migráncsok” itt ragadnak, rontanak majd a mi tiszta keresztényértékű, zsidó–keresztény kultúrkörhöz köthető világunkon. Azt csodálom, s már akkor is azon morfondíroztam, hogy mindazok, akik a másféle világból és a miénkhez nem passzoló vallási közösségből érkeztek hozzánk, és itt élnek már évek, évtizedek óta, miért nem kérték ki maguknak, mondván: mi, az itt élők vagyunk a bizonyíték arra, hogy igenis képesek voltunk beilleszkedni, legtöbben jó magyarokká váltunk, mellesleg őrizgetve az eredetünkből fakadó identitásunkat. Aki nem tudja, csak annak mondom: a legmagyarabb színészeink egyike volt szegény Agárdi Gábor bácsi, aki örmény menekültként (nem migráncs!) került ide, kis hazánkba.

Nem akarom végigragozni, csupán megjegyzem: persze, illegálisan ne, legálisan igen, és azt már szóba sem hozom, hogy épp az óriásplakátok kitalálói és pénzelői hozták be a legtöbb migráncsot legálisan, némi pénzmagért (ezek a mi migráncsaink…), mint mindig, újra és újra, bort ittak és vizet prédikáltak.

• Honnan lesz félmillió új munkavállaló a gyárakba?

A teljes cikket a
Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!