Kés a szívben

Kés a szívben

Gyilkosság a IX. kerületben 2021. január 20-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Múlt hét szerdán meggyilkoltak egy tizenkilenc éves fiatalembert. Mint a fájdalomtól ordító édesanyjától hallottuk, Csabának hívták. „Szíven szúrták Csabikámat, meghalt!” – kiáltotta népes rokonsága felé, miután megmutatták neki a holttestet. A gyilkosságot – amely a kora esti órákban történt a főváros viszonylag forgalmas részén – tehetetlen közönnyel fogadta a nyilvánosság. A „tehetetlen” és a „közöny” egyszerre fontos szó, nincs benne számonkérés, egyszerűen így, együtt írják le a helyzetet. A helyzet ugyanis az, hogy: megszoktuk – így, többes szám első személyben –, ami persze nagyon nincs jól.

És most itt nem valamiféle szörnyülködés következik a bestiálisabbnál bestiálisabb – szerencsére nagy átlagban csökkenő számú – emberölések soráról, szükségszerűen megtesszük ezt úgyis időről időre. Aztán megyünk tovább. Társadalmi érzéketlenség állna a mögött, hogy egy-egy eset ma már kevésbé válik a közbeszéd tárgyává, mint a múltban? Tény és való, hogy a mind szélesebb tömegeket elérő tömegkommunikáció egyre több – kétes értékű – ingert ad az embereknek, akik csak kapkodják a fejüket; ki tud ennyi mindenre figyelni és mindenkivel együttérezni? Az érzéketlenebbé válásra utalnak jelek, ám ezzel magyarázni össztársadalmi jelenségeket mégsem lenne igazságos. De van itt még valami.

2021-re reményeim szerint elértünk végre oda, hogy bátran leírhatjuk többféle kontextusban a „cigány” szót. És beszélhetünk arról is, hogy a fenti szomorú bűncselekmény érintettjei cigányok voltak, az elkövetés módja és a helyszíni tapasztalatok pedig sztereotípiáinkat igazolták. Nem szeretjük persze ezeket a sztereotípiákat, ettől azonban még léteznek. És mindez semmit sem vesz el az emberi élet értékéből, ezt a félreértések elkerülése érdekében fontos tisztázni.

Erről is olvashat a cikkben:
– Jobban megrázta volna a közvéleményt, ha a Telepy utcában nem két cigány társaság csap össze?
– Mit kellene tenni?
A teljes cikket a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában (tartalomjegyzék itt) találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!