Miért álltak be ilyen látványosan a készpénz mögé a kormánytagok?

Miért álltak be ilyen látványosan a készpénz mögé a kormánytagok?

Fotó: Magyar Hang

Figyelemelterelő trollkodás vagy kormányzati fordulat? Nehéz értelmezni egyes kormánypárti politikusok utóbbi időben tanúsított viselkedését, amikor látványosan álltak ki a készpénzhasználat mellett. Így tett nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki büszkén hangoztatta, hogy „készpénz, mindig”, amikor vett egy 75 ezer forintos tornacipőt. Orbán Viktor szeptember végén egy marék készpénzzel a kezében ment be egy ferencvárosi házba. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy kormányinfón lamentált arról, hogy érzése szerint a kormánytagok inkább készpénzzel szeretnek fizetni, és szerinte nem igaz, hogy a kormány igyekszik visszaszorítani annak használatát.

Szakértők kissé ijesztőnek tartják ezt az irányt, hiszen eddig úgy volt, hogy kormányzati cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása. Ehhez képest most valóságos politikai mozgalom épül köré, a Mi Hazánk épp a napokban kezdeményezte az alaptörvény módosítását a készpénzhasználat alkotmányos védelme érdekében. Gergely Péter, a Biztos Döntés portál pénzügyi szakértője szerint be kell látni, hogy a magyar társadalomban és kultúrában még nagyon sokáig lesz szerepe a készpénznek.   

• Miért lenne jó visszaszorítani a készpénzhasználatot?
• Miért nagyobb a fekete- és szükregazdaság erősödésének esélye a magas készpénzforgalom mellett?
• Mekkora az elektronikus tranzakció aránya a teljes pénforgalomban, és mit tartana jónak az MNB?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!