Kevés lakásra nagy az igény

Kevés lakásra nagy az igény

Egerben szinte minden bérlakásban laknak. Képünk illusztráció! (Forrás: Shutterstock)

 

Csupán töredéke az önkormányzati lakások száma a lakosság igényeinek. Eleve kevés lakással rendelkeznek az önkormányzatok, azokra pedig jelentős a túljelentkezés. Akár száz pályázat is beérkezik, ha meghirdetnek egyet. Forrás felújításra alig jut, ugyanakkor az önkormányzatok próbálkoznak: lehetőségeikhez, kreativitásukhoz mérten igyekeznek jobb állapotba hozni vagy bővíteni a kiadható lakásokat – ez derült ki a lapunk által megkeresett megyei jogú városoktól beérkezett válaszokból.

A rossz önkormányzati lakáshelyzet kialakulásában jelentős szerepet játszik, hogy a rendszerváltás után csökkent a köztulajdonból bérelhető lakások száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-es lakáspolitikai évkönyve alapján a privatizáció elindulásakor országosan 19, Budapesten pedig 61 százalék volt az önkormányzati tulajdonú lakások aránya a teljes állományon belül. Az önkormányzati lakások teljes lakásállományon belüli aránya 2015-re országosan 3 százalék alá esett.

• Milyen hatással volt a lakásállomány alakulására a 2000-res évek elején, hogy az állam támogatta az önkormányzatokat a lakásépítésben?
• Mekkora önkormányzati lakásállománnyal rendelkezik Eger, Szombathely és Dunaújváros?
• Milyen eszközökkel igyekeznek bővíteni, jobbá tenni a lakásállományukat a városok?
• Hogyan került Szekszárdon önkormányzati lakásba egy fideszes képviselőt támogató idős üzletasszony?

A teljes cikket a Magyar Hang november 12-én megjelent 2021/46. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!