Kevés rendőr, kevés tapasztalat

Kevés rendőr, kevés tapasztalat

Bûnügyi technikusok helyszínelnek a rendőrgyilkosság helyszínén Budapest XI. kerületi Lecke utcában 2023. január 13-án virradóan (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

Magas a fluktuáció, kevés a tapasztalt, idősebb kolléga a járőrök között, lelkileg nehéz felkészülni az erőszakos cselekményekre. A szakemberek szerint ezek a tényezők is közrejátszhatnak abban, hogy a rendőrök súlyos sérülésével végződtek intézkedések. Emlékezetes, 2020 karácsonyán egy 26 éves rendőrt sebesített meg életveszélyesen késes támadója, társa pedig tíz lövést adott le a lépcsőházban, mire megfékezte a férfit. Idén január 12-én a fővárosi Lecke utcában történt tragédia.

– Nem véletlen, hogy a támadás áldozatául esett 29 éves rendőr főtörzsőrmester volt a legidősebb a háromtagú járőrben – értékelte a történteket az általunk megkérdezett nyugalmazott rendőr, aki maga is több hasonló bevetésen vett részt. Hozzátette, ha akad köztük olyan valaki, aki már több hasonló akció részese volt, az éberebb maradhatott volna annak ellenére is, hogy az igazoltatás relatíve békésen indult. Az ugyanis már az eset bejelentésekor világos volt, hogy egy alapvetően nagyon erőszakos, esetleg drog befolyása alatt álló egyénről van szó. Felhívta a figyelmet, hogy az igazoltatás során fel kellett volna tűnnie és óvatosságra kellett volna intenie több olyan jelnek is, amely kábítószer-használatra utal, így teljesen váratlan reakcióra is számítani lehet. Ilyen például a kitágult pupilla, a száj nyalogatása, a nyugtalan viselkedés.

• Hogyan értékelik a harcművészek a Lecke utcában történt tragédia videófelvételét?
• Mire figyelt volna egy évtizedes tapasztalattal rendelkező rutinos rendőr?
• Miért nem a terrorelhárítókat hívták az agresszív bűnözőhöz?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!