Ki akar itt nyerni?

Ki akar itt nyerni?

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás politikusaival, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztató után, 2021. december 14-én

Akár azoknak a felméréseknek hiszünk, amelyek fej fej melletti állást mutatnak, akár azoknak, amelyek szerint igencsak elhúzott a Fidesz támogatottsága az egyesült ellenzékétől, jó okunk van feltételezni, hogy a kormányoldal fordul rá a győzelem esélyével a választás évére. A sikeresen lebonyolított előválasztás óta megtört az ellenzék lendülete, miközben Orbán Viktor és pártja világos menetrend szerint járatja csúcsra kampánygépezetét.

Jelen pillanatban az látszik, az ellenzéknek ahhoz is roppant erőfeszítéseket kell tennie, hogy szorossá tegye a tavaszi befutót. A fej fej körüli listás eredmény is nagy valószínűséggel biztos fideszes mandátumtöbbséget eredményez. Nem csupán a választókerületek trükkös megrajzolása miatt: a kormánypárt a határon túli levélszavazatokkal és várhatóan a hazai kisebbségek kedvezményes mandátumaival legalább 3-4 képviselői helyet már most a tarsolyában tudhat. A botrányosan elfogult közmédia, az irdatlan pénzből felhizlalt propagandagépezet, a Fidesz hatalmas erőforrásfölénye, illetve az ellenzéknek szánt aknák miatt nem beszélhetünk kiegyensúlyozott, tiszta kampányról. Ám az ellenzék egy esetleges nagy zakó után önmagát és a választóit is csúnyán becsapja, ha pusztán erre hivatkozik majd.

• Mi a Fidesz legfőbb fegyvere, és miért nincs az más elől is elzárva?
• Mi Orbán stratégiája?
• Mivel fordíthatná az ellenzék a maga javára az erőviszonyokat?
• Vannak, akik szívesen koptatnák továbbra is az ellenzéki padsorokat?

A teljes cikket a Magyar Hang december 30-án megjelent 2022/1. (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!