Ki akar itt rendszerváltást?

Ki akar itt rendszerváltást?

Közmunkások Magyarországon (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Ki ne akarna itt rendszerváltást?! – kérdezhet vissza némi indulattal a fenti cím láttán a kormánykritikus olvasó. S ez annyiból teljességgel érthető is, hogy az ellenzéki közbeszéd fókuszában már jó ideje az Orbán Viktor által az elmúlt évtizedben kiépített, formális és informális alapokon nyugvó hatalmi-politikai rendszer lebontásának kérdése áll. Nyilvánvalóan hamis az a beállítás, amely szerint az ellenzéki pártok kizárólag arra képesek, hogy az égvilágon mindent ellenezzenek, és egyáltalán nincsenek saját szakpolitikai elképzeléseik – ilyenek természetesen vannak, sőt számos területen jóval kevésbé bizonyulnak széttartónak, mint azt egy hatpárti együttműködés esetében feltételeznénk. Kétségtelen azonban, hogy a mai magyar ellenzék valódi közös nevezője és egyben leghangosabban képviselt választási programpontja az Orbán-rendszer leváltásának ígérete.

Hogy ez így alakult, az szintén teljességgel érthető. Egyfelől Orbán Viktor mindent megtett azért, hogy az ellenzék gyakorlatilag ne lehessen más, mint a rendszer ellenzéke: ide vezetett az egypárti alkotmányozás, a közjogi rendszer többnyire tisztán hatalmi érdekeket szolgáló átalakítása, a választási versengés egyoldalú torzítása, valamint az egyre fokozódó nyomás, amelyet a kormányoldal az ellenzéki pártokra és az ellenzéki nyilvánosságra gyakorol. Ráadásul a magyar állam hatásköreinek és vagyonelemeinek jelenleg zajló közalapítványi kiszervezése az ország kormányozhatósága szempontjából is elkerülhetetlennek láttatja a rendszerszintű változást. Másfelől határozottan ebbe az irányba tolják a pártokat az érthető módon egyre türelmetlenebb ellenzéki választók is, legyen szó akár az Orbán-rendszer természetét elméleti szinten egyre pontosabban kiismerő-leíró értelmiségiekről, akár azokról, akik nap mint nap saját bőrükön érzik annak gyakorlati valóságát.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Milyen hatással lehet a rendszerváltásos retorika eluralkodása a bizonytalan szavazókra?
• „A rendszerváltás ígérete, amely mondhatni kötelező elvárás az ellenzék felé a saját szavazóik részéről, egyúttal további növekedésük egyik legkomolyabb korlátja lehet a Fidesszel való fej fej melletti versenyben.”

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!