Ki léghajón száll fölébe

Ki léghajón száll fölébe

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitójára 2022. január 22-én (Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

Ha Budapest nem akarja, nem folytatódik a Liget-projekt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2019 októberében, a parlamentben. Ígérete az elmúlt két és fél évben szimbolikusnak bizonyult, magában foglalva a magyar politika realitását, a társadalmi elvárások instabilitását és a kulturális örökséghez fűződő viszonyunkat. A Városliget száz hektárja részletgazdag makettként ábrázolja az országot, és a megjelenített valóság nem túl hízelgő.

A városligeti gigaberuházás sikerre volt ítélve. Bár a park érdemi ráncfelvarrás nélkül is a fővárosiak tömegét szolgálta ki, az erősen leromlott állapotú épületei és rendezetlen bujasága a változatlanság nosztalgikus hangulata miatt nem keltett különösebb feltűnést, a beavatkozás mégis elkerülhetetlen volt. Ennek két szélső értékét határozhattuk meg: a teljes zöldítést, illetve a maximális beépítést. Mivel a parkosítás mutyiértéke viszonylag alacsony, a természet visszatérésből aligha lakathatták volna jól a NER-elitet. Mentségükre szóljon, hogy ha már talicskával tolják ki a közpénzt, legalább csinos paraván mögött teszik: kultúra költözik a Ligetbe!

 

Megfordítva a fenti képletet, minden, a zöld rovására végzett beruházás természeti károkozásként is feltűnhet. A NER dicsőséglistája ezen a téren fájdalmasan hosszú: a Fertő tótól a Balatonon át a Dunakanyarig számos – papíron nagyra becsült – táj tönkretételén dolgoznak aktívan, és az inkriminált körzetek lakói az országgyűlési választáson elsöprő többséggel álltak ki a további pusztítás mellett. Ebből következően akármit építenek is a Városligetben, azzal az ország lakossága elégedett lesz: minél nagyobb, annál jobb. Ez persze nem teljesen igaz, hiszen a választás nyomán az országot le kell választanunk Budapestről, a Liget ügyében legalábbis.

• Mi akadályozhatja meg a Liget-projekt folytatását, és mi nem?
• Mivel lehet teljes Orbán Viktor diadala?
• És miért ne számított semmit korábbi ígérete?

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!