Ki ölte meg a belarusz aktivistát?

Ki ölte meg a belarusz aktivistát?

A meggyilkolt aktivistára emlékeznek Kijevben (Fotó: REUTERS/Gleb Garanich)

Amikor a kijevi otthona melletti parkban felakasztva találtak egy fiatal belarusz aktivistát, először mindenki arra gondolt, hogy Lukasenka rendszerének a keze messze ér. Aztán felbukkant a lehetséges elkövetők között az ukrán szélsőjobboldal is, amelynek prominens vezetői egymást vádolják Vital Sisov meggyilkolásával. De mi köze a belarusz ellenzéknek az ukrán nacionalistákhoz?

Ki az a Sisov, aki állítólag elment felakasztani magát? Csak nem gondolja, hogy elmegyünk utána Kijevbe és felakasztjuk? Különben is, ha az egyik kiesik, helyére áll egy másik, mi értelme lenne ennek? Sisovot egyébként is támogatták az ukrán titkosszolgálatok, így válaszoljanak arra, hogy ki akasztott fel egy belarusz állampolgárt Ukrajnában! Aljakszandr Lukasenka reagált a már megszokott cinizmusával szokásos éves sajtóértekezletén így a Kijevben meggyilkolt belarusz aktivista halála kapcsán egy ukrán újságíró kérdésére.

Nagyjából vele egy időben a neonáci ukrán Nemzeti Gárda kijevi részlegének egykori parancsnoka, egyben a Dinamo Kijiv ultráinak vezéralakja, a kelet-ukrajnai harcokban és tisztogatásokban magát kitüntető, most pedig éppen egy Soros Györgyhöz köthető szervezet ösztöndíját élvező Szergej Filimonov vádolta meg volt főnökét, a „halálosztók” vezetőjét Sisov, és egy szintén belarusz származású ismert ellenzéki újságíró megölésével. (Pavel Saramet autóját még 2016-ban robbantották fel Kijevben, és máig nem bukkantak a gyilkosok nyomára.)

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!