Kiderülhet-e valaha, ha mégis a vuhani laborból szabadult ki a koronavírus?

Kiderülhet-e valaha, ha mégis a vuhani laborból szabadult ki a koronavírus?

Védőmaszkot viselő utasok érkeznek a kínai Vuhan városból egy pekingi vasútállomásra 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Amikor több mint egy évvel ezelőtt a világ tudomást szerzett a kínai Vuhanban felbukkant furcsa tüdőgyulladás-járványról, azonnal megjelentek a vírus mesterséges eredetéről szóló összeesküvés-elméletek. Ezeket látszólag erősítette, hogy épp Vuhanban van Kína egyik fő virológiai kutatóintézete. A legtöbb mértékadó forrás totális nonszensznek minősítette, hogy a vírus a laborból szabadult ki, esetleg ember alkotta. Egészen mostanáig. Perdöntő bizonyíték szinte bizonyosan soha nem lesz, de egyre több kutató bizonytalanodik el, és már nem tartja olyan elképzelhetetlennek ezt a lehetőséget sem.

Kétezer-tizenkilenc novemberében a Vuhani Virológiai Kutatóintézet három kutatója került kórházba súlyos légzőszervi tünetekkel. Erre az utóbbi év világa alapján gondolkodás nélkül rámondanánk, hogy covid. Csakhogy 2019 novemberében a Covid–19 betegség hivatalosan még nem is létezett, az első SARS-CoV-2 koronavírus okozta megbetegedést a hivatalos jelentések szerint egy hónappal később regisztrálták, és a feltételezések szerint a vuhani halpiacról indulhatott ki. Ott az élelmiszerként árult vadállatok és az emberek szoros közelsége eszményi körülményeket biztosíthatott ahhoz, hogy az eredetileg valószínűleg denevérekben kialakult, majd talán egy állati köztes gazdára átterjedt vírus az emberre ugorhatott.

A virológusok egyidejű megbetegedéséről (vagyis feltételezhető megfertőződésükről) szóló hírek nem valami nevetséges összeesküvés-hívő oldalon láttak napvilágot (a kamu holdra szállás, az ufók és a gyíkemberek mellett), hanem az amerikai hírszerzés köreiből szivárgott (szivárogtatták) ki elsőként a Wall Street Journalnek. Nem ez az első híradás arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok nagyon komolyan rajta vannak a koronavírus eredetének témáján, hiszen idén év elején, a Trump-kormány utolsó napjaiban már nyilvánosságra került egy jelentésrészlet, amely már arról szólt, hogy voltak megbetegedések a járvány hivatalos kezdete előtt is. Most azonban kiderült, hogy az amerikaiaknak ennél sokkal konkrétabb információik vannak a megbetegedett alkalmazottak számáról, a tünetek megjelenésének pontos időpontjáról, a kórházi kezelés részleteiről.

A vuhani kutatóintézet – mondhatjuk, természetesen – semmiféle bizonyítékkal nem szolgált arra vonatkozóan, hogy nem birtokolták már a járvány hivatalos kezdete előtt is a SARS-CoV-2 vírust. Nem hozták nyilvánosságra a laborbiztonságról szóló jegyzőkönyveket, az esetleges alkalmazotti fertőződések dokumentációját, de még csak azt sem árulják el, hogy milyen kiterjedt kutatásokat folytattak általában az állati eredetű koronavírusokkal. Természetesen, a kínai kormány folyamatosan tagadja, hogy a kutatóintézetnek bármi köze lett volna a vírushoz.

Erről is olvashat a cikkben:
• Mennyire erős bizonyítékok támasztják alá a titkosszolgálati jelentéseket?
• Hogy szökhetett volna ki a laborból a vírus?
• Miért tűnik egyértelmű hazugságnak az egyik kínai cáfolat?

A teljes cikket a Magyar Hang június 4-én megjelent 2021/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!