Teheránt váratlanul érte, hogy kiéleződött az azeri–iráni viszony

Teheránt váratlanul érte, hogy kiéleződött az azeri–iráni viszony

Rendőrök az Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Egyre nagyobb a feszültség Irán körül. A napokban összehangolt – feltehetően izraeli – támadás érte a perzsa államot, ezt megelőzően pedig Azerbajdzsán iráni nagykövetségén volt halálos lövöldözés, amely a felszínre hozta a Baku és Teherán közötti ellentéteket.

Az várható volt, hogy Benjamin Netanjahu kormányra jutása kiélezi a feszültséget Izrael és Irán között, és nem is kellett erre sokáig várni. A napokban dróncsapás ért Iszfahánban egy lőszergyárat. A célpont közvetlenül egy olyan terület mellett található, amely a rakétaprogramban játszott szerepe miatt amerikai szankciókkal sújtott Iráni Űrkutatási Központhoz tartozik. S ha ehhez hozzávesszük, hogy az Egyesült Államok és Izrael új utakat keres Teherán nukleáris és katonai ambícióinak megfékezésére, akkor a támadás kiindulópontját illetően összeállhat a kép. Főképp úgy, hogy a napokban Izraelben járt a CIA igazgatója, William Burns és Antony Blinken külügyminiszter is. A tárgyalások egyik központi témája pedig Irán volt.

A támadás az iráni0izraeli viszony ismeretében igazán nem is meglepetés, arra azonban Teheránban nem számítottak, hogy ezzel egyidőben Azerbajdzsánnal is kiéleződik a viszony. Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége felfüggesztette működését az ott történt lövöldözést követően. Egy fegyveres támadó ugyanis megölte a diplomáciai képviselet biztonsági főnökét és két másik biztonsági őrt megsebesített. Baku terrorcselekménynek nevezte az esetet, miközben az iráni hatóságok elfogtak egy gyanúsítottat és elítélték az incidenst. Teherán szerint a lövöldözésnek személyes, nem pedig politikai okai voltak. A támadóként azonosított ősz hajú férfi később az állami televízióban elmondta, hogy azeri felesége szabadon bocsátása érdekében cselekedett, akit szerinte a nagykövetségen tartanak fogva.

• Kiktől tarthat Irán a szomszédban?
• Mért nem lehet nyugodt Törökország szándékai felől?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Izrael, Irán, Azerbajdzsán