Egymilliárdot fizettünk érte, mégsem jött házhoz virtuálisan az orvos

Egymilliárdot fizettünk érte, mégsem jött házhoz virtuálisan az orvos

Képünk illusztráció! (Forrás: Shutterstock)

A Virtuális háziorvosi szolgáltatás projektre több mint egymilliárd forintot fizettek ki közpénzből a covidjárvány idején, ám több megkérdezett háziorvos és a Magyar Orvosi Kamara sem hallott róla – tudta meg a Magyar Hang. A fejlesztők pedig nem szívesen beszélnek. 

Hiteles személyazonosításon alapuló videókonferencia szolgáltatás (Virtuális háziorvosi szolgáltatás – Vhsz) rendszert érintő egyes fejlesztési feladatok – ez a szakmainak tűnő, egyben semmitmondó félmondat igazolja, hogy a kormány legalább egymilliárd forintot költött el egy egészségügyi fejlesztésre. A kiadásokat Belügyminisztérium nyilvánosan is megtekinthető szerződéslistáján, két dokumentumban találta meg a Magyar Hang. Az egyik dokumentum alapján Pintér Sándor tárcája, 2020. december 16-án kötött szerződést a Vhsz rendszer egyes fejlesztési feladatairól az amúgy belügyi tulajdonban lévő Idomsoft Zrt.-vel; a nettó 283,3 millió forintos (azaz bruttó több mint 350 milliós) szerződés 2021 február közepén járt le.

Egy másik szerződésből pedig tudjuk, hogy a kormány nettó 700,7 millió forintért bízta meg a szintén a belügy által felügyelt Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-t (NISZ) a Kormányzati Adatközpont-infrastruktúra háziorvosi szolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztésére. Utóbbira 2020 decemberétől egészen 2022 március végéig hagytak időt a NISZ-nek. (Lapunk print számában még csak az első, közel háromszáz millió forintos tételről számoltunk be, a másik, nagyobb összegű megállapodásra a nyomtatott cikk megjelenése után találtunk rá – a szerk.)

• Hogyan reagált a Belügyminisztérium a megkeresésünkre?
• Mit tudott a rendszerről Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója?
• Mit gondolnának a háziorvosok egyébként egy ilyen szolgáltatásról?

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!