Kihívás balról?

Kihívás balról?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Zalaegerszegen 2022. október 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Újabb jelenségben köszön vissza a mostanit megelőző illiberális rezsim, az érett kádárizmus világa. Akkortól vált szokássá azon bosszankodni, tréfálkozni, hogy az olajár emelkedése valahogy mindig begyűrűzik, míg a csökkenése soha. Az energiaárak tekintetében a Fidesz hozta el az új korszakot a 2014-es választások előtt politikai innovációjával, a rezsicsökkentésnek elkeresztelt rezsiárrögzítéssel. Egy jól megválasztott pillanatban csökkentették a gáz- és az áramárat, majd a rögzített tarifát függetlenítették a piaci folyamatoktól. Így az energiaárak növekedésétől éppúgy megvédték a magyar embereket, háztartásokat, mint a csökkenésétől.

A szisztémát Putyin háborúja sodorta el, hiába kötötte össze a kampányban a Fidesz a rá adott voksokat a rezsiárak rögzítésével, amelyet – utóbb hamisnak bizonyult sugalmazásuk szerint – az oroszokkal kötött gázszerződés garantál. Még az ígéretek, a nem létező program apró betűs részében sem szerepelt, hogy a védelem mostantól csupán az úgynevezett átlagfogyasztás szintjéig jár a lakosságnak. A vállalkozások és az önkormányzatok pedig valóságos energiasokkal kell szembesüljenek. A kormány legújabb konzultációs hadjáratában azt próbálja az agyakba huzalozni, hogy az emelkedő rezsiköltségek és az elszabadult infláció fő oka az unió szankciós politikája, vagyis a magyarok minden bajáért külső erők a felelősek. A kampány felfutása idején azonban azt tapasztalni, hogy jelentősen csökken az energiahordozók piaci ára.

• Árulkodó, hogy a propaganda nem reagál a gázár csökkenésére
• A riogatás árnyékában teljesíti ki a Fidesz valódi, titkos neoliberális programját
• A létbiztonság alapjai hasonlóan inognak, mint a rendszerváltás közeledtével

A teljes cikket a Magyar Hang október 28-án megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!