Így élnek a magyarok Kijevben, orosz rakéták alatt

Így élnek a magyarok Kijevben, orosz rakéták alatt

Szétlőtt orosz harci járművek Kijev belvárosában, a helyiek ezekre írják az agresszornak szánt üzeneteiket (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Habár a Kijevben élő magyar közösség kilencven százaléka elköltözött a háború miatt, egy kis csoportjuk továbbra sem hagyja el az ukrán fővárost. Tompa Tibornál, a Kijevi Magyarok Közösségének elnökénél jártunk, akivel az itt maradt magyarok életéről beszélgettünk.

Mindössze 700–800 méterre volt tőlünk az oroszok bázisa, így folyamatosan a házunk felett pingpongoztak az aknáikkal – meséli Tompa Tibor, a Kijevi Magyarok Közösségének elnöke, akinek háza itt, a Kijev megyei Kalinovka településen a mai napig viseli a 2022. februári orosz offenzíva nyomait. A falon repedés, amit egy robbanás okozott – ám a házba végül mégsem törtek be az oroszok. Az ukrán katonák ugyanis itt voltak a közelben, ezért az oroszok figyelmét leginkább az kötötte le, hogyan törjék meg a szívós ellenállást, és hogyan érjék el Kijevet.

A településen 16-an vesztették életüket az orosz betöréskor, a támadási annyira intenzív volt, hogy az utcán fekvő halottakat sem tudták elszállítani több hétig. Tibornak és családjának azonban szerencséje volt, mert a támadás idején éppen a kijevi lakásukban tartózkodtak. – Februárban úgy döntöttünk, jobb, ha az autónk itt van… – mondja Tibor, amikor hirtelen zajt hallunk odakintről. – Bocs… – majd kiszalad a ház konyhájából. Hív, hogy menjek utána. Hamarosan egy szárnyas rakétára leszünk figyelmesek, amely nyugati irányba, Zsitomir vagy Lemberg (Lviv) felé tart. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az orosz rakéta – amelynek még a szárnyai is pontosan kivehetők innen, a kertből – nyugaton fog becsapódni. Az oroszok újabban alaposan megköröztetik a rakétáikat, hogy megtévesszék az ukrán légvédelmet. Néhány órával később a hírekből ki is derült, hogy az általunk felismert rakéta az északkelet-ukrajnai Szumi területen csapódott be, két ember halálát okozva.

• Hogyan néz most ki Kijev és környéke?
• Hogyan élnek a kijevi magyarok?
• Mi cáfolja a fideszes média állítását?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!