Kijevben azt remélik, hogy elmarad az ostrom

Kijevben azt remélik, hogy elmarad az ostrom

Életkép Kijevből a háború idején (Fotó: Sinitsa Aleksandr / UNIAN)

Telefonon értük el az ukrán főváros egyik civil védőjét, Szerhij Mirnijt. A hívást időnként meg kellett szakítanunk, mert a férfi épp egy kijevi hídfőn teljesített szolgálatot. Ezen már csak gyalogosok és kerékpárosok kelhettek át, ezért rendszeresen meg kellett állítania a felhajtó autósokat, és el kellett magyaráznia nekik, hol találják azt a két hidat, amelyeken át tudnak kelni a Dnyeperen.

A város védelme kapcsán a férfi arról beszélt, hogy egyelőre nem tartanak humanitárius katasztrófától, annak ellenére sem, hogy interjúnk készítése idején, március 15-én már rakétákkal lőtték az oroszok a várost, ezek a „teljesen értelmetlen” támadások pedig a civilek között is szedtek áldozatokat. Szerhij Mirnij szerint a lakosság mentálisan nagyon erős és jól szervezett. Nem számít, ki honnan származik, kinek mi a vallása és világnézete, most egyetlen célért küzdenek. A háború egységbe kovácsolta Ukrajna lakóit.

• Mirnij rendszeresen vezetett túrákat Csernobilba, hogy látja most, mekkora a nukleáris katasztrófa esélye?
• Az ukrán lakosság hogyan vélekedik a nyugat szerepvállalásáról?
• Mire készülnek a kijeviek?

A teljes cikket a Magyar Hang március 18-án megjelent, 2022/12. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!