Kína bespájzolt, máshol üres az éléskamra

Kína bespájzolt, máshol üres az éléskamra

Lisztes zsákokat rakodó munkás egy pekingi piacon (Fotó: REUTERS/Jason Lee/File Photo)

Dühödt reakciókat váltott ki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának legutóbbi jelentése, amely szerint Kína idén az év első felében a világ kukoricakészletének 69, a búza 51 és a rizs 60 százalékával fog rendelkezni. Történik ez akkor, amikor az élelmiszerárak rekordokat döntenek világszerte, a mezőgazdasági termékek ára pedig egy év alatt átlagosan 30 százalékkal emelkedett.

Kínát persze büszkeséggel tölti el, hogy mostanra óriási élelmiszerkészletet sikerült felhalmoznia. Ráadásul úgy látszik, hogy az Amerikával és Ausztráliával fennálló konfliktusok miatt Peking nem is fog változtatni ezen a politikáján. Annak, hogy a világ lakosságának egyötödét adó Kína ilyen mértékű élelmiszer-felhalmozásba kezdett, megvan a maga történelmi oka. Az ország történetében ugyanis rendkívül fontos szerepet játszottak az éhínségek, amelyek gyakran politikai instabilitáshoz vezettek.

• Hogyan növeli Kína az élelmiszer-készleteit?
• Mekkora tartalékon ül Peking?
• Milyen összefüggésben van mindez az áremelkedésekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!