Kína ma már „ellenség”

Kína ma már „ellenség”

Joe Biden amerikai alelnök és Li Ko-csiang jelenleg is hivatalban lévő kínai kormányfő tárgyalásaik előtt Pekingben 2013. december 5-én(Fotó: MTI/EPA/Pool/Andy Wong)

Nem kapott nagy nyilvánosságot a magyar sajtóban az amerikai szenátus által múlt szerdán első körben tárgyalt 2021. évi stratégiai versenytörvény, pedig jelentős változásokat eredményezhet elfogadása. A törvényjavaslat első számú célpontja Kína, a távol-keleti kommunista hatalom agresszív terjeszkedésének megállítása. A trumpi Kína-politikát jelentősen felerősítő tervezet minden olyan vállalkozást, személyt, illetve rajtuk keresztül országot célba vesz, amely intenzív kapcsolatokat épít Kínával, így Magyarországot is erőteljesen érinti.

A törvényjavaslat lényege, hogy alapjaiban szakít az obamai politikával, sőt: sokkal határozottabb intézkedéseket szeretne az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket sértő agresszív kínai terjeszkedés megállítása érdekében, mint amire Donald Trump januárban leköszönt amerikai elnök valaha is gondolt – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter. Az Oxfordi Egyetem oktatója kiemelte, az amerikai külügyminisztérium a tervezet benyújtásakor hangsúlyozta, Kína ma már nem verseny- vagy vetélytárs, hanem ellenség.

A törvényjavaslat, amelyet Róna Péter szerint heteken belül elfogadhatnak – hiszen demokrata és republikánus támogatással készült –, széles eszköztárat biztosít az amerikai kormánynak Kína terjeszkedésének megállítására.

  • Azért aggasztó azonban igazán az egyre feszültebb helyzet, mert két atomhatalomról van szó
  • Miután hazánk Kína Európai Unión belüli nyomulásának egyik fő támogatója, szakértők szerint nem sok jóra számíthatunk az Egyesült Államoktól a törvény elfogadása után

A teljes cikket a Magyar Hang április 23-án megjelent, 2021/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Pluszfelületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!