Kiskaput jelenthet az új GMO-knak a háború

Kiskaput jelenthet az új GMO-knak a háború

GMO-ellenes tüntetők a franciaországi Toulouse-ban 2022 márciusában (Fotó: Reuters/Alain Pitton)

Az Ukrajnában dúló háború a génmódosított termékek (GMO-k) áttörését hozhatja az Európai Unióban – figyelmeztetnek a környezetvédő szervezetek. A géntechnológiai óriáscégek lobbiszervezetei már eddig is az Európai Bizottsággal karöltve próbálták kivonni az uniós GMO-szabályozás hatálya alól az új generációs GMO-kat. Ez utóbbiakat precíziós nemesítés, génszerkesztés és hasonló varázsszavak használatával igyekeznek elfogadtatni a közvéleménnyel, növénynemesítési módszerként eladva őket.

– A háború és a kapcsolódó gazdasági szankciók miatt fenyegető élelmiszerválságot is ürügyként használják fel arra, hogy újabb rohamot indítsanak a génmódosított termékek Európában való elterjesztésére – tudjuk meg Fidrich Róberttől, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programfelelősétől. Az aggasztó tendenciák miatt az európai civil szervezetek (15 országban 40 szervezet) április elején Ne legyen kiskapu az új GMO-knak! címmel uniós petíciót is indítottak a témában.

• Milyen érveket hoznak fel az új génmódosítási technikák támogatói?
• A háború ürügyén miket tett eddig, illetve tervez még az Európai Bizottság, és hogyan áll hozzá a magyar kormány?
• Mit tehetnek a civil szervezetek?

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!