Klímacélok: nincs kompromisszum

Klímacélok: nincs kompromisszum

Svájci rendőrök elvezetnek egy klímavédelmi aktivistát a svájci parlament épülete elől Bernben 2020. szeptember 23-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex)

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 26 százalékáért az élelmiszer-termelés felelős, és a legtöbb ilyen kibocsátás forrása a mezőgazdaság, azon belül különösen az állattenyésztés. A tagállamok azonban vonakodnak attól, hogy a gazdálkodóikat új klímavállalásokra sarkallják, pedig egy friss jelentés megállapítja, hogy az elmúlt tíz évben az agrárágazat semmivel sem járult hozzá a környezet védelméhez.

Nincs kompromisszum, megvédtük Brüsszelben a magyar gazdákat egy rossz megállapodástól – közölte május végén Facebook-bejegyzésében Nagy István agrárminiszter. Az uniós tagállamok és az Európai Parlament delegációja ugyan tárgyalt egymással, ám nem sikerült megegyezni, mert a miniszter szerint „olyan terhet akartak ránk erőltetni, amely egyértelműen a gazdák érdekeivel ellentétes”.

A vita oka, hogy az Európai Parlament sokkal ambiciózusabb klímavédelmi célokat szeretne látni, és bár az új agrárprogram lényegesen több vállalást tartalmaz az agrárszektor részéről is, ez nem volt elég a közös nevezőhöz.

• Pontosan mit mond egy friss jelentés?
• Mit nyilatkozott lapunknak Viorel Stefan, a jelentésért felelős számvevőszéki tag?
• Mekkora összegekről van szó?

A teljes cikket a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!