Kolbászháború jelzi, mennyire feszült a helyzet az ír szigeten

Kolbászháború jelzi, mennyire feszült a helyzet az ír szigeten

Kolbászok egy brit üzlet húspultjában (Fotó: sfmta/Pixabay)

Vészesen ketyeg az óra, június utolsó napján lejár a kitolt türelmi idő, így Észak-Írországban meg kellene kezdeni az Angliából, Skóciából és Walesből érkező áruk ellenőrzését. Az északír protokoll néven ismertté vált egyezmény, a brit uniós kilépő, a brexit talán egyik legnyakatekertebb megoldása, amely az 1998-as nagypénteki egyezménnyel létrehozott határmentes, egységes ír sziget eszményét megtartva egy belső, brit-brit határt létesít az Ír-tenger két pontja közé.

A megállapodás értelmében néhány élelmiszerfélét, így a fagyasztott húst, a tejet, a halat vagy épp a tojást ellenőrizni kell az északír kikötőkben, hogy azok megfelelnek-e az uniós előírásoknak. A legproblematikusabb pont azonban a darált hús és az abból készült termékek importja, az érvényben lévő uniós szabályozás szerint ugyanis az EU-n kívülről nem lehet behozni ilyen termékeket a közös piac területére. A szigorítást többek között az ellenőrizetlen kínai áruk miatt hozták, és jelen állás szerint július elsejétől Nagy-Britannia Kínával kerül egy kalapba darált hús ügyileg.

Erről is olvashat a cikkben:
• Egyes rákgyógyításban használt készítményeket sem lehet bevinni Észak-Írországba
• Mivel fenyegeti az EU az Egyesült Királyságot?

A teljes cikket a Magyar Hang június 18-án megjelent 2021/25. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!