Költségvetés: Akár be is jöhetne a kormány terve, de kicsi a valószínűsége

Költségvetés: Akár be is jöhetne a kormány terve, de kicsi a valószínűsége

Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én. (MTI/Kovács Tamás)

Ha megnézzük a számokat, akár így is lehetne, de hogy valójában úgy alakul a jövő évi költségvetés, ahogy a kormány tervezi, azaz idén 1,5, jövőre pedig négy százalékkal bővül a gazdaság, annak nem nagy a valószínűsége – mondta kérdésünkre Bod Péter Ákos, akadémikus, akit a csütörtöki kormányinfón ismertetett főbb költségvetési számokról kérdeztünk. A Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora felhívta a figyelmet, egyébként sincs logikus magyarázata a költségvetés ilyen korai benyújtásának. Olyan messze van még a következő év, és olyan sok minden változhat, amit nem nagyon lehet úgy megjósolni, hogy nincs mire támaszkodni. A korai benyújtás persze magával hozza a szinte azonnali változtatási lehetőséget, illetve kényszert, ami hatalmas döntési, átcsoportosítási szabadságot ad a kormánynak.

Nincs értelme a tavaszi költségvetésnek

– Erre egyébként semmi szüksége nincs a kormánynak, hiszen évek óta rendeleti kormányzás van Magyarországon. Az az érv pedig, hogy a gazdasági élet szereplői már korán tervezni tudnak, nem állja meg a helyét, hiszen éppen a tavaszi költségvetés folyománya, hogy minden nagyon bizonytalan benne – mondta Bod Péter Ákos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy számos ellentmondás figyelhető meg az eddig nyilvánosságra került adatokban. Erősen kérdéses, hogy a 4 százalékos növekedést sikerül-e elérni, de ha mégis, akkor az a gazdaság erőteljes túlfűtésével képzelhető el, ami jó eséllyel csak a tervezett hat százaléknál jelentősen magasabb inflációval képzelhető el.

• Mi történhet, ha jövőre nem jönnek az uniós pénzek?
• Mi a gond a Kína felé való eladósodással?
• Kinek lesz rossz, ha adóemeléssel kell betömködni a költségvetésen tátongó lyukakat?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!