Koncepciós eljárások eszköze lehet-e a BM új orvosetikai kódexe?

Koncepciós eljárások eszköze lehet-e a BM új orvosetikai kódexe?

(Forrás: Unsplash)

Az sem kizárt, hogy koncepciós ügyek kreálására és lefolytatására nyílik módja a Belügyminisztérium alá tartozó és hamarosan az orvosi etikai ügyeket átvevő szervezetnek – erről is beszélt a Magyar Hangnak Kunetz Zsombor. Ez is része annak a törvénynek, amely a Magyar Orvosi Kamara jogköreit szűkítette.

A lex MOK néven elhíresült, múlt héten elfogadott és kihirdetett törvény értelmében a Magyar Orvosi Kamarától (MOK) a Belügyminisztérium (BM) alá tartozó Egészségügyi Tudományos Tanácshoz (ETT) kerülnek át a már folyamatban lévő etikai eljárások, illetve a jövőben ez a szervezet lesz jogosult az orvosokat érintő jövőbeni etikai vizsgálatok lefolytatására is. Az ügyek átadására mindössze 15 napot biztosít a március 1-je óta hatályos jogszabály, vagyis március 16-ától már az ETT lesz illetékes.

A MOK honlapján elérhető adatok és a kamara lapunk kérdésére küldött tájékoztatása alapján az ETT-nek néhány hét leforgása alatt igen komoly apparátust kellene felállítania. A köztestület berkein belül eddig működő 27 területileg illetékes etikai bizottságban 144 orvos vállalt döntéshozatali feladatot, akiknek munkáját további 31 ügyintéző és jogász segítette.

• Mennyi etikai ügyet vizsgáltak eddig a testületek?
• Mi az, ami még az új testület életre hívásánál is aggályosabb?
• Mit gondol az ügyről Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!