A könyv lesz a legolcsóbb luxusajándék

A könyv lesz a legolcsóbb luxusajándék

Már a koronavírus-járvány is jelentős terhet rótt a könyvszakmára, a papír árának hónapok óta tartó növekedése, a katatörvény szigorítása, az energiaárak drasztikus emelkedése azonban most még nehezebb helyzetbe hozza a piacot. A kilátásokról kérdeztük Gál Katalint, a Nemzetközi Könyvfesztivált is szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökét, illetve Nyáry Krisztiánt, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatóját.

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság ellenére a tavalyi év a könyvforgalom szempontjából Magyarországon, de Európában és az Egyesült Államokban is rekordévnek számított. A kultúrára áldozó háztartások a színház, mozi, a hangverseny és a múzeumlátogatás helyett jellemzően könyvvásárlásra fordították a rendelkezésre álló összeget, ez itthon nagyjából húszszázalékos növekedést eredményezett. Idén azonban sokkal nagyobb megpróbáltatások várnak a könyvkiadókra és a könyvforgalmazókra.

Nyáry Krisztián első tehernek a 2021-es, majd 2022-es minimálbér-emelést tartja, amely a könyvkereskedelmet is érintette a logisztikai és raktári munkatársak miatt. Az ő fizetésük emelkedése ugyanis a többi bért is befolyásolta, mindez pedig jelentős költségnövekedést eredményezett. A tavaly kezdődő papírár-emelkedés mellett a papírhiány is megnehezítette a tervezést: ha egy kiadó karácsony előtt kifogyott a sikerkönyvből, azt nem feltétlenül tudta újra nyomni.

• Milyen lehetőségeik vannak a kiadóknak?
• Meddig lehet emelni az árakat?
• Mit bír el a piac és a vásárlók?
• Milyen hatással lesz a válság a szerzőkre és a könyvkínálatra?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 23-án megjelent, 2022/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!