Kordonbontás – rendszerbontás?

Kordonbontás – rendszerbontás?

Rendőri készültség a Karmelita kolostor előtt (Fotó: Nagy Attila Tibor!

A hivatalos demonstráció a Clark Ádám téren ért véget, itt azonban Pankotai Lili a Várba irányította a tüntetőket. Tulajdonképpen törvénytelenségre szólította fel a résztvevőket, a budai Várba ugyanis előzetesen nem jelentettek be tüntetést – ez nem egy kormánypárti véleményműsorban hangzott el, hanem az állami M1 híradójában május 4-én este. Nem először és nyilván nem is utoljára szövik bele a közmédia híradós beszámolóiba a kommentárt és a minősítő jelzőt. Mármint a negatív minősítő jelzőt, hogy a nézőknek minél rosszabb benyomásuk legyen az előző napon a kerítést bontogató fiatal demonstrálókról. És hogy ne legyen kétség, miről mit kell gondolni, így folytatódott az M1 kormányt támogató szájbarágó szövege: „A rendőrök azonban nem engedték a karmelita kolostorhoz a demonstrálókat, akik ezután többen is agresszívvá váltak.”

Azt viszont már elfelejtették megemlíteni, hogy a Várban megtartott tüntetések korábbi kiindulópontja az volt, hogy egy idő után a rendőrök elkezdték kordon felállításával akadályozni, hogy az újságírók kérdezhessenek a kormány ülésre igyekvő miniszterektől, államtitkároktól. Az sem hangzott el a híradóban – pedig ennek megemlítése valamelyest akár árnyalhatta volna a „törvénytelenségre való felszólítás” cselekményét –, hogy éppen a Fidesz-többség által megszavazott 2018-as törvény teszi lehetővé a bejelentés nélküli tüntetéseket, még ha nem is minden esetben. Lehetséges ugyan, hogy a jog betűje szerint valóban törvényt bontott a bejelentésnélküliség, de ennek megvitatására egy külön elemző/ értékelő műsor lett volna alkalmas, nem egy közszolgálati híradó. A cél persze más volt, hiszen az M1 a korábbi mondatokban azt is érzékeltette, hogy Pankotai mások biztatására cselekedhetett, és ennek kapcsán megemlítette a „háborúpárti” plakátkampányt is.

• Mi kellene erős figyelmeztetést jelentsen a kordonbontóknak?
• Látszik-e kidolgozott ellenzéki médiastratégia az ügyben?
• Miért nem lehet nyugodt a NER?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!