Kórházfelújítás kérdőjelekkel

Kórházfelújítás kérdőjelekkel

A Szent János Kórház főbejárata (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Légkondicionálás tisztítása, wifi kiépítése, már beszerzett eszközök utólagos lepapírozása – így néz ki a nemrégiben bejelentett fővárosi kórházfelújítási program a gyakorlatban. Az erre szánt összegből szakértők szerint az ellátás javulása nem várható, de miért kellett ezért a pénzért Pekingig menni?

Kásler Miklós miniszter iránymutatásainak megfelelően az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt figyelmet szentel az Egészséges Budapest Programnak, ennek köszönhető, hogy tizenhét fővárosi székhelyű kórházat felújítanak – adta hírül a kormány. A közlemény szerint a szükséges pénz is rendelkezésre áll: Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, a felújítást az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól felvett 183 millió eurós (körülbelül 66 milliárd forintos) hitelből fogják finanszírozni, mely a piacinál kedvezőbb kamatozású.

A déjà vu érzés nem véletlen, a 17 budapesti kórház felújítását tavaly nyáron már beharangozták.

• Mire lehet elég az az összeg, amit hitelből felveszünk?
• Mennyivel látja rosszabbnak a jelenlegi helyzetet a kormány, ha nem belföldön, hanem kifelé kell kommunikálnia?
• Mit gondol a tervekről Kunetz Zsombor és Lantos Gabriella?

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt), az Időgép történelmi mellékletben. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!