Koronavírus-oltás: végtelen sorozat lesz?

Koronavírus-oltás: végtelen sorozat lesz?

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Magyarországon hetek óta lehetősége van kérni mindenkinek a negyedik (második ismétlő) oltást, ha a harmadik óta legalább négy hónap telt el. Ha ezt a periodicitást vesszük alapul, akkor valamikor nyáron időszerű lesz az ötödik, aztán a hatodik és így tovább. De vajon tényleg a félévenkénti újraoltásokról szól majd a jövő? Vagy már a negyedik sem kell mindenkinek? Ezeket a kérdéseket nemcsak az orvosi indokoltság fogja eldönteni, de a praktikum, a fenntarthatóság és a pénzügyi szempontok is beleszólnak majd.

Izraelben az omikron-koronavírus gyors terjedése miatt döntöttek úgy, hogy a 60 éven felülieknek, illetve a más okok miatt veszélyeztetetteknek felajánlják a második ismétlőoltást. Azóta az egészségügyi minisztérium és a nagy kutatóintézetek már publikálták a negyedik oltás hatékonyságára mutató első, előzetes adatokat. Ezek szerint a 60 évnél idősebbek körében a négyszer oltottak akár kétszer védettebbek lehetnek a fertőzéssel szemben, mint a három vakcinát kapott emberek. Emellett súlyos betegség náluk háromszor ritkábban alakul ki, mint a háromszor oltottaknál. Az összehasonlításhoz 400 ezer négyszer, és 600 ezer háromszor oltott utánkövetését használták fel.

• Mennyi lehet az ismétlőoltások ideális száma?
• Fenntartható-e a gyakori ismétlőoltások rendszere?
• Mi lenne a legelőremutatóbb a járvány végleges befejezése érdekében?

A teljes cikket a Magyar Hang február 11-én megjelent, 2022/7. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!