Korszakhatár

Korszakhatár

A távozó Merkel kancellár és utódja, Olaf Scholz, 2021. december 8-án Berlinben (Fotó: REUTERS/Fabrizio Bensch)

Kilenc nap hiányzott hozzá, hogy ő legyen a legtovább hivatalban lévő német kancellár. Helmut Kohl rekordját nem tudta megdönteni, ám 16 évig, összesen 5860 napig tartó kancellársága így is megsüvegelendő. Főképp, ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy népszerűsége még a távozásakor is 80 százalék körüli volt.

Angela Merkel megítélése ennek ellenére nem egyértelmű. Az „endékás” időkből magával hozott túlélési képességére alapozott átlagon felüli taktikai érzékét mindenki elismeri, a válságos helyzetekben azonban megmutatkozott stratégiai gyengesége.

Igaz, az árnyékukból lépett elő, Angela Merkel azonban már nem az Európát naggyá tevő generációhoz tartozott. Ha közvetett módon is, de azért még megérintette a világháború szele, fiatalon pedig kapott ízelítőt a hidegháborúból. Majd kezdő politikusként átélte a német egyesítést, a nagyság visszatérését. Az ő nemzedéke így tudta értékelni a békét, a jólétet és a szabadságot.

• Honnan is indult Angela Merkel?
• Milyen fiatalkora volt és hogyan került a politikai életbe?

A teljes cikket a Magyar Hang 2021. december 30-án megjelent újévi, 2022/1. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!