Korunk rákfenéje, a fejlődés

Korunk rákfenéje, a fejlődés

Fotó: Unsplash

Az emberiség eltökélten halad a saját végzete felé – mondják ezt azok a kutatók és tudós elmék, akik a megállapításuk során nem érzelmi hatásokat, pillanatnyi történéseket, alkalmi félrecsúszásokat vesznek figyelembe, hanem az általuk hosszan kutatott, alaposan tanulmányozott tényekre támaszkodnak. Sok és összetett oka lehet annak, miért nem figyelünk mégsem rájuk, s ez az oda nem figyelés is az egyik okozója, hogy valami nagyon megbillent az emberiség jelenkori története során. A figyelmeztetéseket, a súlyosbodó üzeneteket egyszerűen elengedjük a fülünk mellett, mert nem akarunk rossz híreket hallani. Ez nem az életrevalóság hiánya? Óvatlanok és büszkék vagyunk, sőt, önteltek attól, amit eddig elértünk. De mi is az, amit valóban elértünk?

Számomra az egyik – talán a leglényegesebb – csapdahelyzetet előidéző ok nem más, mint egy alapvető félreértés. Mondhatnám fogalomzavarnak is, ami nagy súllyal nehezedik az életünk minden területére: ez a fejlődés kérdése. Ha fejlődést említek, mindenki azonnal tudja, miről beszélek, de ha egy kicsit mélyebbre ásunk, kiderül, hogy senki nem tud semmit. Mit nevezünk fejlődésnek? Az első, magától értetődő gondolatom az volt, hogy a könyvespolcomról leemeljem az Akadémiai Kiadó kétkötetes Magyar értelmező kéziszótárát – kell-e ennél autentikusabb állásfoglalás? Nos, itt ért az első meglepetés. A „Fejlődés” szóhoz az alábbiak voltak beírva, szó szerint idézem: „Az a folyamat, hogy vki, vmi fejlődik.” Gondolom, sokan hitetlenül csóválják a fejüket, és igazából meg is értem őket. Logikai bukfenc valamit önmagával megmagyarázni. Értelemszerűen az jutott eszembe, hogy ezek után megnézem a „Fejlődik” szót, hátha attól okosabb leszek. Nem lettem. Itt is több magyarázat található, ezek közül az első: „Növekedik, tulajdonságai fokozatosan kibontakoznak.” Nesze semmi, fogd meg jól! A harmadik definíció is igen beszédes: „Vmely irányban(sic!) változik, alakul, fordul.” Rögtön az jutott eszembe: talán teljesen mindegy is, milyen irányba, csak forduljon? Ez a megfogalmazás már több, mint kétséges.

Mire lehet mindebből következtetni? Azok a tudós elmék, akik ezt a szótárt összeállították, nem tudtak megbirkózni a feladattal?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: fejlődés