Kötelező vakcina – működött?

Kötelező vakcina – működött?

Beoltanak egy férfit a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. július 8-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A közegészségügyi szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a kötelezővé tett oltások kétélű fegyvert jelentenek. Elméletben ugyan száz százalék közeli átoltottságot eredményezhetnének, ha mindenki engedelmeskedne az előírásoknak, de a valóságban sokakban inkább az ellenállást erősíti a kényszer. Ezért mindig előnyösebb a meggyőzés, az előnyök megértetése, és csak végső eszközként érdemes kényszerítőeszközökhöz nyúlni. Lassan elkezdenek megjelenni a covidjárvány idején bevezetett oltási kötelezettségek hatását elemző tanulmányok eredményei, és a kép igencsak vegyes. De ez nem a vakcinák hibája.

Bizonyos korlátozott oltási kötelezettséget szinte a világ minden országában előírtak a társadalom egyes csoportjai számára. Általános kötelezettség ugyanakkor egyetlen demokráciában sem valósult meg, bár Ausztriában törvényt is hoztak róla, de a végrehajtása előtt elhalt a kezdeti lendület.

Az az elmúlt években szinte természetessé vált, hogy külföldre utazni, repülőre szállni, sőt a legvészterhesebb időkben akár étterembe, moziba menni is csak úgy lehetett, ha az ember be volt oltva. A legtöbb országban kötelező oltakozást írtak elő az egészségügyi dolgozók számára, sok helyütt a különösen veszélyeztetett időseknek is, illetve voltak országok (például Szingapúr), ahol az oltatlan covidosok egészségügyi ellátásának költségeit ráterhelték magára a betegre.

• Működtek-e a vakcinakötelezettségek?
• Mindez hogyan változtatta meg a járvány trendjeit?
• Mi vár ránk ősszel?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!