Miért fizet valaki 7000 forintot egy doboz zöldségért, amiről azt sem tudja, mi lesz benne?
Közösségi gazdaság (Fotó: Panoráma Ökokert)

Az egykor Japánból és Svájcból indult, ma már világszerte sok helyen létező közösségi gazdálkodás Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít. Lényege, hogy egy-egy termelő szerződést köt néhány tucat vásárlóval: egész évben ellátja őket éppen termő, friss áruval, ők pedig garantáltan átveszik tőle a termést. A tagok és a gazda közötti megállapodás mindkét fél számára kiszámítható és stabil élelmiszer-ellátást biztosít, és szerencsés esetben a közösséghez tartozás élményét is megadja. 

Csütörtökön, nem sokkal délután egy óra előtt Kocsis Kinga fóti otthonának alagsorában hosszan sorakoznak a padlón a zöldséggel teli ládák. Uborka, padlizsán, retek, vöröshagyma, krumpli és még sok egyéb várja, hogy megérkezzenek értük a közösségi gazdaság tagjai. Az átvétel minden héten ugyanakkor történik, és a tagok tartják is magukat a rendhez. Nem sokkal egy óra után érkezik az első vevő. Bár a vevő kifejezés ez esetben nem pontos. Nem arról van ugyanis szó, hogy az egészséges zöldségre vágyók elmennek a gazdaságba, ott kiválogatják, amire szükségük van, majd kifizetik, akár a piacon. Helyesebb, ha tagoknak nevezzük őket, mivel egy szezonra szóló együttműködési megállapodást írtak alá, melyben kötelezik magukat, hogy minden héten átvesznek egy zöldségekkel teli ládát a termelőtől, aki szezonális terményekkel tölti meg azt.

Sokak számára kissé különösnek tűnhet, hogy vannak emberek, akik olyan zöldségládáért fizetnek, amiről csak nagy vonalakban tudják, mit tartalmaz majd, de a tagok számára ez természetes. Az első érkező, aki Annamariként mutatkozik be, azt mondja, ő kifejezetten szereti, hogy minden héten kap valamilyen meglepetést. – Az van a dobozban, ami éppen terem, én pedig azokból gazdálkodom a konyhában – mondja. Annamari és más nyilatkozók is arról beszélnek, hogy elsősorban azért csatlakoztak a közösséghez, mert egészséges élelmiszerrel szeretnék etetni a családjukat, ám sem lehetőségük, sem tudásuk nincs ahhoz, hogy maguk termeljék meg. Kocsis Kinga kertészetében azonban szemrevételezhetik, hogyan teremnek a zöldségek. Megbíznak a termelő szakértelmében, és akár maguk is besegíthetnek a munkába, ha idejük engedi.

• Milyen igény hívta életre a közösségi gazdálkodást?
• Hogyan éri ez meg a termelőknek? És a vásárlóknak?
• Milyen kompromisszumokkal jár a tagok számára a zöldségek beszerzése?

Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!


Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!