Ferenc pápa felvidéki útjának kulisszatitkai

Ferenc pápa felvidéki útjának kulisszatitkai

Ferenc pápa Kassa nyomornegyedében, Luník IX-ben 2021. szeptember 14-én.
Kerítésen innen és túl (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

A Magyar Hang egyike volt annak a négy magyarországi szerkesztőségnek, amely Ferenc pápa kíséretében végigkövethette a pápa útját Rómától Budapestig és Pozsonyig, majd Kassára és vissza Rómába a pápai különrepülőgéppel. Múlt héten az apostoli út első, budapesti részét dolgoztuk fel, most pedig a szlovákiai látogatásról számolunk be, inkább a túra hangulatával, és a kulisszák mögötti eseményekkel foglalkozunk.

Mint a Hunor és Magor által űzött csodaszarvas, a vatikáni személyzet által hajtva, lóhalálában érünk a Liszt Ferenc reptérre, hogy egy gyors, ki tudja hányadik biztonsági ellenőrzésen átesve lehuppanjunk a pápai különgép üléseire. Sem az egyházfő, sem a kíséretnek fenntartott részen ne gondoljunk semmilyen luxusra, talán a tisztaság és az ételek minősége jelzi csak, hogy nem egy hétköznapi járaton ülünk.

Ki sem tudjuk magunkat fújni, a gép el sem éri a megszokott utazási magasságot, máris megérkezünk Pozsonyba. A szentatya a gép elején, mi a hátulján le, kézfogás, vakuk villannak, közvetíti tévé, iskoláscsoport vatikáni és szlovák zászlókkal integet: minden, ahogy a nagy könyvben meg van írva. És itt jön a fordulat. Ahogy haladunk befelé a városba, az út mentén mindenütt integető csapatok köszöntik Ferencet. Legfeljebb másodpercnyi pillantást tudnak vetni az egyház vezetőjére, de az emberek mégis vették a fáradságot, hogy a mezőn keresztül kicaplassanak a bevezető út mentére. Persze a repülő mellé ki lehet rendelni kétosztálynyi integető gyereket és szüleiket szüleit valamelyik egyházi iskolából. De hogy a légikikötőtől a belvárosig emberek álljanak, azt talán még Kim Dzsongunék sem tudnák erőből megszervezni.

Erről is olvashat a cikkben:
• Melyik volt a legmegindítóbb találkozás?
• Miért zárták körül a luníki romanegyed házait a pápa látogatása előtt?
• Hogy bírta a pápa több napos körutat?

A teljes riportot a Magyar Hang szeptember 24-én megjelent, 2021/39. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!