Külpolitikai újratervezés: sto gyéláty, mi a teendő?

Külpolitikai újratervezés: sto gyéláty, mi a teendő?

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.
MTI/Máthé Zoltán

A szebb, jobb, tisztább életet ígérő európai jobboldali populista forradalom elbukott. A mariupoli színház óvóhelyén rettegő gyerekekre dobott orosz bomba fénye más megvilágításba helyezi a nemváltó óvodások korábban oly centrálisnak vélt kérdéskörét. A mozgalom elvesztette hősét, keresztapját, atamánját. A mozgalmárok – Le Pen, Salvini, Orbán – többé nem számíthatnak Putyin példát, alamizsnát és dezinformációt osztó, bölcs alakjára.

A háború nyilvánvalóvá tette, hogy a diktatúrák nem képesek a demokrácián és joguralmon alapuló rendszerekkel versenyképes emberi és anyagi erőforrásokat előállítani. Melyik orosz katona akar meghalni azért, hogy még egy emeletet húzzanak az éppen kegyencnek számító oligarcha nizzai villájára? A „Nyugat alkonya” nem több mint elcsépelt toposz. Kár volt bedőlni neki. Az Orbán-kormány eddigi külpolitikája mehet a kukába.

• Ki akadályozhatja meg a Nyugat-központú világrend visszatérését?
• Hogy változnak meg az erőviszonyok a szomszédságunkban?
• Miért lehet nehezebben eladni az autonómiatörekvéseket a jövőben?
• Hogy kellene változtatni a magyar külpolitikán?

A teljes cikket a Magyar Hang március 25-én megjelent, 2022/13. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!