„Laci csak egy volt”: Csoda helyett csalitos Cserdiben

„Laci csak egy volt”: Csoda helyett csalitos Cserdiben

Romokban a fóliasátor Cserdiben (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Bogdán Gyula tüzet olt. Valahol Cserdi határában keletkezett egy kisebb tűz, ennek megfékezéséhez hívták segítségül a baranyai község vezetőjét. Többek között erre hivatkozik a polgármester, amikor elutasítja, hogy nyilatkozzon nekünk. Meg persze másra is. – Nem akarok a testvéremről beszélni – mondja. Az önkormányzat épületében vagyunk, és bármerre nézünk is, mindenhonnan az életének egy éve önként véget vetett Bogdán László néz ránk.

– És a település ügyeiről, azokról beszélne? – kérdezzük a Cserdit október óta vezető Bogdán Gyulát. – Arról sem – mondja, majd kér, hogy hagyjunk elérhetőséget a kolléganőjénél. Pedig lennének kérdéseink: ott van például a 250 millió forintnyi európai uniós forrásból finanszírozott csomagolóüzem torzója a település szélén. Már át kellett volna adni, de pont ugyanolyan félkész állapotban van, mint egy éve, Bogdán László öngyilkosságának másnapján.

Ezen kívül beszélnek Cserdiben egy bölcsődéről és egy kerékpárútról is, de ezekből még annyi sem készült el, mint a tűzpiros csomagolóüzemből, legyint is rájuk mindenki a faluban, amikor kérdezősködünk a beruházásokról. Más is van, amiben egyformán viselkedik minden megkérdezett cserdi lakos: senki sem szeretné, ha leírnánk a nevét. Két gyakori kifogással hárítják el kérésünket. Vagy azzal, hogy nagyon is jól ismerik a Bogdán családot, vagy mert nem járnak össze a település vezetését adó famíliával.

• Mi maradt a cserdi csodát megalapozó fóliákból?
• Mit csinálnak ma a falu közmunkásai?

A teljes riportot a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!