Lantos Csaba és a MET nagy gázüzlete

Lantos Csaba és a MET nagy gázüzlete

Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Lantos Csaba december elsejei belépésével újabb taggal bővül az Orbán-kormányban a milliárdosok klubja. Az újonnan létrejövő Energiaügyi Minisztérium vezetőjét eddig talán nem ismerte a széles nyilvánosság, noha a hazai üzleti elit meghatározó alakjaként eddig sem a rejtőzködés jellemezte. Ha nem is rendszeresen, de szívesen beszélt az életútjáról, döntéseinek motivációjáról, terveiről a nyilvánosság előtt, pályafutása jól dokumentált. Politikai szerepvállalásának az ad némi pikantériát, hogy miközben kis túlzással párton kívüli fideszesnek is nevezhetjük, olyan szereplőkkel is jó kapcsolatot ápol, akik nevét a kormányoldalon szitkokkal együtt szokták emlegetni. Ilyen Simor András volt jegybankelnök, akivel a Creditanstalt brókercégnél dolgozott együtt a kilencvenes években. Testvére pedig az a Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, aki nemrég a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt politikusaként kemény szakmai bírálatban részesítette az Orbán-kormányt.

De Lantos Csaba látszólag tevékenységével is többször szembement azzal, amit a Fidesz hirdet vagy hirdetett. Már akkor befektetett a magánegészségügybe, amikor a mai kormánypárt az Egészség nem üzlet! jelmondattal a piacosító reformokat támadta. S olyan céghez is a nevét adta, amelytől nem áll távol a Fidesz által – igaz, inkább csak 2010 előtt – annyit kárhoztatott offshore világ. Ez a MET Holding, amire még visszatérünk.

• Honnan ismeri Lantos Csaba Orbán Viktort?
• Mi is a kérdőjeleket felvető MET-sztori?
• Megkárosíthatta-e az államot és a fogyasztókat?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: MET, Lantos Csaba