Orbán Viktor washingtoni és brüsszeli partnerei szemében Putyin „üzletét viszi”

Orbán Viktor washingtoni és brüsszeli partnerei szemében Putyin „üzletét viszi”

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az Egyesült Államok szerdán több mint húsz ország és joghatóság több mint százhúsz szervezetével és személyével szemben vezetett be szankciókat az Orosz Föderáció Ukrajna elleni jogellenes inváziójával összefüggésben. David Pressman amerikai nagykövet külön sajtótájékoztatón jelentett be büntetőintézkedéseket a budapesti székhelyű, orosz gyökerű Nemzetközi Beruházási Bank három vezetőjével szemben. Azóta is tart a vita, hogy mennyire fájhatnak az NBB elleni szankciók, vajon ez nagy pofonnak számít, vagy csak figyelmeztető lépésnek. A nemzetközi lapok is némileg eltérően ítélik meg a szankciók hatását, de az amerikai-magyar viszony megromlását egyformán látják.

Az Egyesült Államok Budapestre delegált nagykövetének szerdai sajtóértekezletével kívánt politikai nyomást gyakorolni a magyar kormányra – állapította meg Süddeutsche Zeitung véleménycikke, amelyet az amerikai–magyar kapcsolatoknak szenteltek. A lap bécsi tudósítója a mára erősen feszült állapotig vezető utat vette végig. Cathrin Kahlweit felidézte, hogy az amerikai Demokrata Párt és a Fidesz közötti kapcsolat Orbán Viktor 2010-es hatalomra jutása óta sosem volt igazán jó. A hatalmas USA és a kicsi Magyarország közötti viszony mára mélypontra jutott, amelyet már-már ellenségesként írt le. Ebben jelentős szerepe van a Biden-adminisztráció Budapestre küldött nagykövetének, de még több Orbán Viktor Oroszország-politikájának – fogalmazott a tudósító.

Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány nyíltan állt ki Donald Trump mellett, továbbá a magyar kormányközeli sajtónak a budapesti nagykövetet ért megjegyzéseire („bohócdiplomácia”) és a Pressman életmódját érintő kifogásokra. Ezekben ugyanis felemlegették, hogy a nagykövet egy férfival él együtt, akivel két gyermeket nevelnek. – Pressman Budapestre küldése értelmezhető provokációként a kormány LMBTQ-ellenes propagandája miatt – állapította meg a szerző.

Az amerikai nagykövetség sem maradt azonban adós a hasonló lépésekkel. Közzétettek egy videót is, amelyben amerikaellenes és oroszpárti nyilatkozatokat dolgoztak fel azzal a felütéssel, hogy „ki mondta?”. Majdnem mindegyik idézet magyar politikusoktól származott, és csak kevesebb Putyintól. Az USA által megfogalmazott vádak a szerző szerint antiszemitizmusról, valamint orosz- és kínai barátságról is szólnak. Orbán Viktor washingtoni és brüsszeli partnerei szemében Putyin „üzletét viszi”, a kormányközeli sajtóban orosz propaganda tükröződik, ahol az Európai Unió Oroszország-politikáját kérdőjelezik meg – írta.

• Miért tartják nyugtalanítónak a magyar és az orosz vezetés viszonyát a külföldi lapok?
• Hogyan gátolja az Orbán-kormány, hogy a Nyugat megfelelő választ adjon a háborúra?
• Mit árult el az első Orbán-kormány volt minisztere a szankcióval sújtott orosz „kémbankról”?