Láss csodát – avagy nemzeti számtan

Láss csodát – avagy nemzeti számtan

Fotó: Pixabay

Két hete ezeken a hasábokon a január 27-én esedékes népmozgalmi gyorsjelentéshez bátorkodtunk előzetest írni. Kijött a gyorsjelentés, jöjjenek a következtetések. Azt ígértem: „Amennyiben 7000-nél több kisbaba született decemberben, kalapot emelek a családpolitikáért felelős vezetők, Novák Katalin meg utódja, Hornung Ágnes előtt.” Továbbá azt írtam, hogy „ha 87 300-nál kisebbnek bizonyul a tavalyi születésszám, akkor bizony megindultunk a lejtőn, mégpedig nagy sebességgel, ugyanis a 2023. évi születésszámot jó esetben 86 000-re várhatjuk, ami a 2021. évinél 7000-rel kevesebb.”

A gyorsjelentés szerint 7366 kisbaba született, úgyhogy kalapot emelek. Ez nagyszerű szám – ahhoz képest, hogy az előző három hónapban 10-10 százalékkal csökkent a születésszám a tavalyi azonos időszakhoz képest. És láss csodát, 0,5 százalékkal több lett a kisbaba, mint tavaly decemberben. Ha én volnék az államtitkár, azonnal nyomozni kezdenék: mi történt márciusban, hogy ily nagy kedvet kaptak a párok a gyermeknemzéshez? Ha ugyanis meg tudjuk fejteni, hogy a választás előtt egy hónappal miért robbant ki ekkora lelkesedés, miközben ugyanezen választás előtt 2–4 hónappal még teljes volt az apátia, nos, akkor ráleltünk a születésszám-javító csoda elixírre. Csakhogy. Van ám itt még érdekesség. Például az a furcsaság, hogy míg egy hónappal ezelőtt a gyorsjelentésben az állt, hogy novemberben 7040 kisbaba született, most – láss csodát – kiderült, hogy dehogy! Novemberben kereken 7300 újszülöttet köszönthettünk.

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!