Így néz ki Mali, ahová hamarosan magyar katonák indulnak

Így néz ki Mali, ahová hamarosan magyar katonák indulnak

Mali lakosai üdvözlik a katonákat Bamako utcáin 2020. augusztus 18-án (Fotó: MTI/EPA/Moussa Kalapo)

Magyarország úgy döntött, 62 katonával részt vesz a mali hadsereget támogató európai erők – a Takuba – működésében a térségbeli biztonság megerősítése érdekében. De milyen hely is ez a hazánknál közel tizennégyszer nagyobb nyugat-afrikai ország?

Maliban lassan tíz éve dúl a polgárháború, amióta az ország északi részét radikális iszlamista és berber csoportok kerítették hatalmukba. Az egykori gyarmattartó Franciaország nem sokkal később a helyi kormány megtámogatására sietett, a katonai beavatkozás pedig – amelyhez végül több uniós állam is csatlakozott – gyors sikereket is hozott. 

A polgárháború azonban nem ért véget, a nyugtalanság a mai napig is tart. Hol ideiglenes kormány, hol katonai vezetés irányít, ráadásul Bamakó egyre keményebb vádakkal illeti a franciákat, például hogy északon kiszakítottak egy területet, ahol francia tisztek egy állítólag újjáéledt iszlamista csoport fegyvereseit képezik ki. Közben a lehetőséget kihasználva, megjelentek az oroszok is a nyugat-afrikai országban: az orosz magánhadsereg, Wagner-csoport ezer zsoldosa érkezett az országba, hogy a hivatalos bejelentés szerint a „terrorizmus” ellen harcoljanak.

• Mi volt eddig és mi van most Maliban?
• Meddig kötelezte el magát Magyarország a mali katonai misszió mellett?

• Miért fordultak a franciák ellen és miért várják örömmel az oroszokat?
• Milyen kétes akciókkal vádolják az orosz magánhadsereget, a Wagner-csoportot?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!