Látszat és valóság

Látszat és valóság

Előválasztás Óbudán 2021. szeptember 20.-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Fotó: Végh László

Lapzártakor még javában zajlik az ellenzéki előválasztás második fordulója, amely a közös miniszterelnök-jelölt személyéről dönt. Az első forduló eredményeinek ismeretében a tények, a számok egyértelműnek tűnnek. A mögöttük lévő valóság azonban néha egészen másra utal.

Mindenekelőtt is: az, ami az elmúlt két hétben történt, az az ellenzéki pártok közötti demokratikus versengésnek tűnik. A még mélyebb valóság: a demokrácia és a szimulált demokrácia közötti küzdelem egy kiemelkedően fontos állomása. Mert az, ami Magyarországon egy évtizede történik, az egy, a demokratikus díszleteket fenntartó, de valójában a demokráciát felszámolni óhajtó program szisztematikus végrehajtása. Kevesen gondolták, hogy ez elképzelhető Magyarországon. De megtörtént. Nem torzulásokról, hibákról, rossz hagyományok továbbéléséről van szó, hanem egy tudatos programról.

Jó ideig kérdéses volt, hogy vajon mit gondol Orbán Viktor: azt-e, hogy ő nem diktátor, vagy azt, hogy a diktatúra egy jó dolog. Mára egyértelmű: az utóbbit.

A teljes cikket a Magyar Hang október 15-én megjelent, 2021/42. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: előválasztás