Legényanyák

Legényanyák

Németh Szilárd, fideszes politikustársaival a 2022. január 12-i kormányülés után

Fotó: Facebook/ Németh Szilárd

Tizenhárom megviselt, hatalmi tolakodásban és élvezetekben elhasznált arcú férfi néz a kamerába a Karmelita kolostor épületének folyosóján a szerdai kormányülés után. Testtartásuk egyszerre szolgálatkész és várakozó: behízelgő vagy meglepett mosollyal, büszkén, elfogódottan tekintenek a számunkra láthatatlan Központi Erőtér irányába. A helyzet, az alakok elrendezése ismerős. Így leshette a nagytermészetű szultánt epedő háreme is: „itt vagyunk, uralkodónk, rendelkezz velünk”– üzenik a pillantások. Talán ízléstelen a hasonlat – de hát mire gondoljak, ha a fényképet Facebook-oldalán posztoló Németh Szilárd maga fogalmazott így: „Mi magyar Magyarországot akarunk az utódainkra hagyni!”

Némethben az úgy látszik, fel sem merült, hogy a küldetéshez kevés lesz a Vezér és a mamelukok rajongó kara. A fotóra nem fért fel egyetlen nő sem, pedig a kormányülésen egy biztosan részt vett – Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter.

A kommentár, ha csak a nők hiányát nézzük, tökéletesen tükrözi a Fidesz nemi szerepekről alkotott felfogását: a politika férfi csapatsport, a nők alárendeltek. Ha ki is szabadulnak a konyha-gyereknevelés-fodrász háromszögéből, szerepük kizárólag illusztratív lehet. Illusztrál Varga Judit igazságügyi miniszter, aki kezén másfél milliós Cartier órával (a férje ajándéka!) mutatja, milyen olcsó lesz a hatósági áras sertéshús.

• Miben mutat újat Németh Szilár a nőkkel kapcsolatban?
• Miért nem kerülnek nők a képbe?

A teljes cikket a Magyar Hang január 21-én megjelent, 2022/4. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!