Leginkább a nyugdíjasoknak fáj a pénzromlás

Leginkább a nyugdíjasoknak fáj a pénzromlás

Évek óta rossz hatékonyságú beruházásokra költik az állami ezermilliárdokat, ennek is jelentős szerepe van a felgyorsult áremelkedésben.

Áprilisban és májusban öt százalék fölé nőtt hazánkban az infláció. Ezt elemzők már korábban jelezték, mert olyan folyamatok zajlanak évek óta a magyar gazdaságban, amelyek megágyaznak az áremelkedésnek.

– Az Orbán-kormány 2017 óta olyan beruházásokkal – stadionok építése, egyéb építőipari beruházások –, és egyre gyorsabban fűti a magyar gazdaságot, amelyeknek nincs vagyontermelő képessége, így egészségtelen gazdasági szerkezetet eredményez. Az infláció mostanra meghaladja az öt százalékot, év végére valószínűleg hét százalék fölé kerül, azaz éves szinten is meghaladja majd a májusban mért értéket – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász.

Az Oxfordi Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a kamatszint meg nem haladja az infláció mértékét, a költségvetési hiány pedig magasabb három százaléknál, addig fennmarad az inflációs nyomás. A kormány választási költségvetésének, azaz, hogy minden józan tanács ellenére önti a gazdaságba a pénzt, szintén inflációs hatása van. Így várhatóan továbbra sem lassul az áremelkedések üteme, ami a forint további gyengüléséhez vezethet, akár 370 forint fölé is kerülhet az euró árfolyama, aminek ismét csak inflatórikus hatása van, azaz öngerjesztő folyamatról van szó.

• Miként lehetne javítani a helyzeten?
• Miért került csapdahelyzetbe a kormány?
• Hogyan látja a helyzetet Mellár Tamás és Katona Tamás?

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!