Lehet, hogy mégis lesz kavicsbánya a Dunakanyar egyik gyönyszemében, Pilismaróton

Lehet, hogy mégis lesz kavicsbánya a Dunakanyar egyik gyönyszemében, Pilismaróton

Pilismarót (Fotó: Wikimedia/Verőczi Zoltán)

Nagy felháborodást keltett, amikor tavaly nyáron kiderült, hogy a Dunakanyar egyik legszebb szegletében, Pilismaróton a falu vezetése a helyiek tudta nélkül döntött egy 1,2 millió négyzetméteres külszíni kavicsbánya nyitásáról a település közigazgatási határán belül. Az augusztus elején e tárgyban tartott tüntetésről beszámolva megírtuk, „a lakossági felháborodás hatására a polgármester és a képviselő-testület lemondott, de a kavicsbánya terve továbbra is létező dolog, a szervezők ezért tartották szükségesnek a (...) demonstrációt”. 

Az elképzelésre rábólintottak a hatóságok, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal területileg illetékes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya is. A projekt elé nem gördített akadályt a Duna–Ipoly Nemzeti Park sem. Annak ellenére döntöttek így a hatóságok, hogy beruházás nemcsak a környéken élőket, de az egész térséget érinti, hiszen a kitermelt homok és kavics jelentős részét nehéz-tehergépkocsikkal szállítanák el a 11-es főúton. A projekt a pilismarótiak háta mögött szerveződött, és csak az utolsó pillanatban, egy lakossági fórumon derült ki.

Pár héttel később megnyugodni látszottak a kedélyek, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal ugyanis visszavonta a bánya engedélyét. Az idézett mondatrész, mely szerint „a kavicsbánya terve továbbra is létező dolog” azonban a jelek szerint még mindig igaz. A kormányhivatal elutasító határozatát ugyanis megtámadta a reménybeli kivitelező, a GM-Pro Kft. 

Erről is olvashat a cikkben:
• Mit lép a bánya ellen harcoló helyi egyesület, a Dunakéke?
• Mit mond Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!