Lejtmenetben a Jobbik is

Lejtmenetben a Jobbik is

Potocskáné Kőrösi Anita és Jakab Péter a Jobbik májusi tisztújító kongresszusán (Fotó: Jobbik)

A Jakab Péter pártelnök ellen kirobbant belső lázadás olyan következményekkel fenyeget, amelyek végleg leteríthetik a pártot, vagy legalábbis kispártivá süllyeszthetik azt. Pedig a Jobbik egykoron a NER veszélyes ellenfelének számított.

Évekkel ezelőtt a Jobbiknak a „Ti dolgoztok – ők lopnak” plakátkampánya annyira megijesztette a hatalmat, hogy először a politikai köztéri plakátolást korlátozta, majd az ÁSZ több száz millió forintos büntetéssel sújtotta a pártot, amelyet az éveken keresztül volt kénytelen nyögni. A 2018-as választásokon a Jobbik ugyan kudarcot vallott, de az akkori egymilliónál több szavazója az ellenzék vezető erejévé tette. Nem tudhatjuk, mi történt volna, ha Vona Gábor a választási vereség után nem mond le a pártelnöki posztról, de ennyi év távlatából annyit már meg lehet állapítani, hogy eddig ő volt a párt legsikeresebb vezetője. A Vona-érában a párt a 2010-es választásokon 16 százalékos, a 2014-esen 20 százalékos, a 2018-as választásokon pedig 19 százalékos listás eredményt ért el, és négy évvel ezelőtt lett a legnagyobb frakciója 26 mandátummal a 199 tagú parlamentben. Kevéssé ismert, de az ÁSZ büntetése az országgyűlésiképviselő-csoport pénzeit nem érintette, ezek pedig jelentősek maradtak. Tehát az akkori kiindulópont nem volt ideális, de nem is volt reménytelenül rossz sem: az a párt, amelyik megtestesíti az ellenzék vezető erejét, ha ügyes, ezt a pozícióját akár a ciklus végéig megőrizve léphet fel a kormányoldallal szemben a következő országgyűlési választásokon.

• Jakab Péter lenne az egyetlen felelős a Jobbik gyenge szerepléséért?
• Milyen hatása lehet az ellenzékre a Jobbik válságának?
• Milyen szerepet játszhat ebben a válságban a Fidesz?

A teljes cikket a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!