Lemaradunk, mert nem akarunk változtatni

Lemaradunk, mert nem akarunk változtatni

Az előrejelzés mindig nehéz dolog, de most, 2021 elején még sokkal nehezebb. Azért, mert itt és most kétféle bizonytalansággal is szembe kell néznünk. Egyfelől nem tudjuk, hogy koronavírus-járvány második hulláma mikor és hogyan fog véget érni, s vajon mikorra lesz mindannyiunk számára használható védőoltás, és milyen lesz a lakosság átfertőzöttsége. Mindezek, a nem gazdasági tényezők, jelentős hatással lesznek a jövőbeli teljesítményünkre. Másfelől pedig igen bizonytalan az is, hogy miként alakul a világgazdaság, elindul-e a fellendülés, s vele a külkereskedelmi kapcsolatok újbóli bővülése, vagy még továbbra is a stagnálás lesz a meghatározó. Magyarország kis, nyitott ország jellegéből következően igen erőteljesen függ a nemzetközi konjunktúra alakulásától is.

Mindazonáltal van azért néhány dolog, amit elég nagy biztonsággal megállapíthatunk. Mindenekelőtt azt, hogy a magunk mögött hagyott 2020-as esztendőben az Orbán-kormány elmulasztotta a hathatós válságkezelést, s ennek következtében a magyar gazdaság sokkal rosszabb körülmények között vág neki a 2021-es esztendőnek, mint tehetné. Még abban a szerencsés esetben is, ha a világgazdaság jelentősen, mondjuk 5-6 százalékkal fog bővülni, akkor sem fogjuk tudni ezt teljes mértékben kihasználni, jó esetben is csak a fele fog megjelenni nálunk ennek a bővülésnek.

Néhány megállapítás Mellár Tamás elemzéséből:
– „A NER oligarcháinak kárpótlásként kiosztott pénzek nem tudják dinamizálni a gazdaságot”
– „Ez a válság egy új korszak kezdetét is jelenti”
A teljes cikket a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!