Lendületben marad-e Macron?

Lendületben marad-e Macron?

Emmanuel Macron leadja szavazatát 2022. június 12-én, a választás első fordulójába Fotó: Reuters/Ludovic Marin)

Fej fej mellett halad a francia választások első fordulója után Emmanuel Macron államfő centrista szövetsége, az Ensemble! (Együtt!) és a Jean-Luc Mélenchon pártja körül tömörülő baloldali összefogás (NUPES). A mandátumbecslések alapján a vasárnapi második fordulóban az elnök mögötti erő tovább növelheti mostani minimális előnyét, ám az abszolút többség megszerzése kétséges. Az eredmények visszatükrözik a francia politikai élet Macronnak köszönhető átrendeződését. Az új felállásban a hagyományos pártok meggyengültek, a politikai tér pedig hárompólusúvá vált az államfő centrista koalíciója körül – az egyik oldalon a radikális baloldallal, a másikon pedig a szuverenista jobboldallal.

A nemzetgyűlési választások legfőbb kérdése az volt, hogy az elnökválasztáson magabiztos győzelmet arató Emmanuel Macron pártja meg tudja-e őrizni abszolút többségét a nemzetgyűlésben, és mekkora lesz az ellenzék, elsősorban a baloldali összefogás súlya. Erre koncentrált a rendkívül lanyha kampányban az államfő is, aki szerint az ígért reformok végigviteléhez biztos háttérre, rendre van szüksége, a baloldali és jobboldali populizmus megerősödése pedig káoszt okozna. Sokan gondolják ugyanakkor azt, hogy nem szabad egy kézbe adni mindent, és a baloldal győzelme megfelelő ellensúlyt jelentene, és tompíthatná az elnök népszerűtlen gazdasági programjának hatásait.

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!